Vanliga frågor om Mina Sidor
När kommer nästa utbetalning?
Vi gör fyra ordinarie utbetalningar under året. För 2025 gäller följande datum:
- 19 mars
- 12 juni
- 19 september
- 12 december
Jag har hittat ett fel på en inskickad SAMI-lista. Vad gör jag nu?
Hör av dig till oss på Medlemsservice och berätta vilken låt eller album det gäller och vad som blivit fel, så hjälper vi dig att rätta till det. Efter att SAMI-listan är inskickad kan du endast göra vissa tillägg, det gör du inne på din diskografi på Mina Sidor. Du kan lägga till fler medverkande på en låt, lägga till ISRC-kod eller låtlängd om dessa uppgifter saknas.
Hur mycket pengar får jag när min låt spelas på radio?
Din ersättning beräknas utifrån flera faktorer som rollkoder, antal spelade minuter och den totala summan pengar SAMI samlat in under året. Vi kan alltså inte säga i förväg hur mycket pengar du kommer att få för din låt, eftersom det beror på hur mycket din låt har spelats och hur mycket pengar SAMI samlar in. Läs mer om rollkoder och fördelning
Hur för jag över min ersättning till mitt företag?
Om du vill att din SAMI-ersättning ska betalas ut till ditt eget företag så kan Medlemsservice hjälpa dig med detta. Fyll i en blankett för överlåtelse till eget företag och skicka till medlemsservice@sami.se. Bifoga en kopia av din F-skattsedel eller ditt registerutdrag (f d momsregistreringsbevis).
Vad är en självfaktura?
När du får ersättning från SAMI använder vi oss av så kallad självfakturering. Det innebär att vi både ställer ut din faktura och betalar ut fakturabeloppet till dig. Du som artist/musiker behöver därför inte skicka en faktura till oss för att få din ersättning.
Trots att det är SAMI som ställer ut fakturan är det du som ansvarar för att faktureringen är korrekt. Om du har fått en självfaktura som du anser är felaktig kontakta SAMI:s ekonomiavdelning, ekonomi@sami.se, snarast för att ändra faktura. Din självfaktura kan du skriva ut på Mina Sidor.
Var hittar jag självfakturan?
Om du loggat in som privatperson så hittar du självfakturan genom att klicka på följande: Menyfliken uppe i vänstra hörnet –> Mina Sidor –> Utbetalningar. Där kan du ladda ner självfakturan som PDF.
Om du har eget AB eller HB så måste du skapa ett eget login för ditt företag. Det gör du genom att kontakta Medlemsservice och be om att få ett aktiveringsmejl skickat till dig. Sedan är det bara att skapa ett konto för ditt bolag, och när du loggat in där följer du samma väg till självfakturan.
Vem betalar momsen på mina ersättningar?
Du som är artist eller musiker kan vara skyldig att betala moms på dina upphovsrättsliga ersättningar. Om din omsättning är momspliktig är det du som ersättningsmottagare som ska redovisa och betala moms till Skatteverket på din ersättning från SAMI. Du måste då registrera dig hos Skatteverket, så att du får ett så kallat momsregistreringsnummer.
Om du vill att SAMI ska lägga till moms på dina fakturor behöver du skicka en kopia av ditt registerutdrag till oss. Då kan vi debitera moms på din ersättning, men det är fortfarande du som ersättningsmottagare som ansvarar för att momsen redovisas och betalas in till Skatteverket på rätt sätt.
Har jag rösträtt på föreningsstämman?
Alla som har medverkat på en inspelning kan ansluta sig till SAMI, men vill du kunna rösta på SAMI:s föreningsstämma behöver du du vara medlem med rösträtt. För att kunna bli medlem rösträtt krävs att du är ansluten till SAMI och har fått ersättning vid två utbetalningstillfällen. Du ska också själv stå som innehavare av rättigheterna, alltså inte ha fört över dem till ditt bolag.
Ansök om medlemskap med rösträtt genom att skicka in en skriftlig ansökan med post till SAMI, den ska vara undertecknad och bevittnad.
Beslut om medlemskap tas av styrelsen på nästkommande styrelsemöte.
Hur blir jag medlem med rösträtt?
För att bli medlem med rösträtt på stämman krävs att du är med i SAMI och att du har fått ersättning vid två utbetalningstillfällen, du ska också själv stå som innehavare av rättigheterna.
Du skickar in en ansökan som ska vara skriftlig, undertecknad och bevittnad, samt skickas med post. Beslut om medlemskap tas av styrelsen på nästkommande styrelsemöte. Ladda ner blankett för ansökan
Visas alla mina låtar i diskografin?
Tidigare visades inte alla låtar, men i vår senaste uppdatering åtgärdades detta och nu ska du kunna se alla dina låtar som vi har registrerade i din diskografi.
Jag hittar inte alla mina låtar?
Om du upptäcker att det fattas låtar eller album i din diskografi kan du skicka en en SAMI-lista.
Jag har kollat att alla låtar är reggade – varför får jag ändå inga pengar?
En förutsättning för att du ska få pengar för din musik är att dina låtar har spelats. Du behöver också komma upp i över 200 kronor för att SAMI ska göra en utbetalning. Här kan du läsa mer om hur fördelningen och ersättningen fungerar.
Jag har skickat in en SAMI-lista men den syns inte i diskografin?
Om vi av någon anledning behöver granska en SAMI-lista manuellt kan det ibland dröja lite innan den syns i din diskografi.
Varför har vissa låtar har en orange prick?
En orange markering betyder att vi misstänker att det saknas en medverkande. Vet du vem eller vilka som saknas kan du lägga till dem själv så att alla får sina SAMI-pengar.
Kan jag redigera uppgifterna på en låt?
Ja, vissa uppgifter går att ändra. Du kan till exempel lägga till ISRC-kod om den saknas, uppdatera låtlängd eller byta mellan ditt namn och din pseudonym. Du kan inte redigera uppgifterna för andra medverkande som redan står med, men du kan lägga till medverkande om någon saknas.
Vad är en ISRC-kod?
ISRC är en förkortning och står för International Standard Recording Code. En ISRC-kod är en unik kod som alla inspelningar ska förses med, ungefär som ett personnummer. I Sverige är det Ifpi som hanterar dessa koder.
Koden möjliggör identifieringen av låtar och en låt behåller alltid samma kod även om den återanvänds på till exempel en samlingsplatta. Spelas låten in på nytt räknas detta som en ny inspelning och får ett nytt ISRC-nummer.
ISRC-koden följer en internationell standard som består av tolv bokstäver och siffror i kombination. Koden består av tolv alfanumeriska tecken som identifierar:
⋅ Ursprungsland för rättighetshavare
⋅ Bolagskod
⋅ Inspelningsår
⋅ Inspelningsnummer och spåridentitet
Får jag mer ersättning om jag spelat flera instrument?
Som musiker kan du få upp till två poäng om du spelat instrument från flera instrumentgrupper, är du gruppmedlem eller soloartist gör det ingen skillnad. Flera instrumentgrupper kan i vissa fall ge högre ersättning internationellt.
Vi har internationellt kommer överens om ett antal instrumentgrupper till exempel slagverk, sång eller sträng. Bas och gitarr är då samma grupp medan gitarr och sång är två olika.
Är det för sent att anmäla en låt från 2017?
För låtar som spelas i Sverige går vi tio år bakåt i tiden, så du kan absolut skicka in SAMI-listor på ”gamla” låtar. Sällskap i andra länder har sina egna regler och där är preskriptionstiden ofta mellan tre och fem år.
Hur får jag betalt för filmmusik, jinglar och liknande?
Ersättning för filmmusik får du från SAMI endast i de fall det gjorts ett soundtrack och detta spelats i radio/tv.
Jag har 3 miljoner streams på Spotify. Var är mina pengar?
Lagstiftningen ger SAMI rätt att samla in ersättning från företag och verksamheter som spelar musik offentligt. Som ersättningsrätten ser ut idag har SAMI däremot inga möjligheter att samla in för vare sig Spotify och Youtube eller andra streamingtjänster. Vi arbetar aktivt med att försöka förändra detta. Läs mer om vårt arbete med opinion och påverkan →
Hur vet ni vad som spelats?
Varje år genomför SIFO en undersökning åt oss för att vi ska veta vad som spelas i de verksamheter som inte rapporterar. När vi vet hur musik spelas i t ex butiker, restauranger, hotell och gym, vet vi också hur vi kan använda de spelrapporter vi faktiskt har för att fördela så rättvist som möjligt.
Vi får även in spelrapporter från radio och tv om vilken musik som spelas i deras kanaler. Författarfonden förser oss med uppgifter om vilka fonogram som lånats ut på svenska bibliotek.
Hur gör man för att gå ur SAMI?
Om du inte längre vill att vi ska samla in ersättningen för dina låtar kan du gå ur SAMI. Du måste då säga upp ditt avtal skriftligen. Vi tillämpar en uppsägningstid på sex månader och uppsägningen räknas från det datum den kommer in till oss.
Hittar du inget svar?
- 08 453 34 00
- info@sami.se
A- och B-avtal
Utbyte av ersättningar till identifierade rättighetshavare sker genom A-avtal. Med B-avtal kan ersättningar stanna i respektive uppspelningsland och användas för kompensation till det egna landets rättighetshavare. SAMI har för avsikt att fasa ut B-avtalen och tecknar inga nya sådana. I dag har vi endast ett B-avtal, med Argentina.
Anmäl medverkan på inspelning utomlands
När du har medverkat på en inspelning utomlands har du rätt till ersättning om låten spelas offentligt. Det spelar ingen roll om du är huvudartist eller studiomusiker. Men du måste själv se till att vi får underlag som bekräftar att du medverkade så att vi kan samla in din ersättning. För att vi ska kunna hitta dina pengar, behöver vi så mycket information som möjligt om inspelningen. Gör så här:
- Ladda ner och fyll i vår blankett för utlandsinspelning
- Hitta bevis – uppgifterna om din medverkan måste styrkas, till exempel med en kopia av omslaget där medverkande personer framgår eller ett intyg från producenten
- Skicka filerna till medlem@sami.se
Arv
En inspelning är skyddad i 70 år från det år inspelningen gjordes. Om artisten eller musikern avlider före skyddstidens utgång är det istället arvingarna som har rätt till ersättning. För att ersättning ska kunna betalas ut till arvingar behöver vi information om vem eller vilka som övertar ersättningsrätten. Du måste styrka arvsrätten, därför behöver SAMI en kopia på en registrerad bouppteckning.
I de fall det finns fler än en arvinge behöver SAMI även en arvskifteshandling. Handlingen ska vara undertecknad av samtliga dödsbodelägare. SAMI genomför inga arvskiften och kan därför inte på eget initiativ göra den procentuella fördelningen av ersättningen mellan arvingar. Ibland kan det dröja innan arvskiftet blir klart. I sådana fall kan dödsbodelägarna gemensamt utse ett ombud som förvaltar dödsboet. Genom en ombudsfullmakt får ombudet rätt att ta emot ersättning från SAMI för dödsboets räkning. Fullmakten måste vara undertecknad av samtliga dödsbodelägare.
Flera instrument på SAMI-listan
Som musiker kan du få två poäng om du spelat flera instrument inom olika instrumentgrupper. Var noga med att registrera alla instrument på SAMI-listan för att inte gå miste om svenska och internationella ersättningar.
Vill du veta mer?
Fördjupa dig i de nya reglerna kring instrumentgrupper, rollkoder och poängsystem här →
ISRC-kod
ISRC är en förkortning och står för International Standard Recording Code. En ISRC-kod är en unik kod som alla inspelningar ska förses med, ungefär som ett personnummer.
Koden möjliggör identifieringen av låtar och en låt behåller alltid samma kod även om den återanvänds på till exempel en samlingsplatta. Spelas låten in på nytt räknas detta som en ny inspelning och får ett nytt ISRC-nummer.
ISRC-koden följer en internationell standard som består av tolv bokstäver och siffror i kombination. Koden består av tolv alfanumeriska tecken som identifierar:
- Ursprungsland för rättighetshavare
- Bolagskod
- Inspelningsår
- Inspelningsnummer och spåridentitet
I Sverige är det Ifpi som hanterar dessa koder.
Medlemsskap
Om du vill gå med i SAMI räcker det att du har varit med på en inspelning som ger dig rätt till ersättning (och uppfyller kraven i SAMI:s stadgar 5§, se stadgarna nedan). Ansök om att gå med i SAMI här →
Om du vill bli medlem med möjlighet att påverka hur föreningen styrs behöver du ett medlemskap med rösträtt. För att kunna bli medlem med rösträtt krävs att du är med SAMI och att du har fått ersättning vid två utbetalningstillfällen, du ska också själv stå som innehavare av rättigheterna. Ansökan ska vara skriftlig, undertecknad och bevittnad, samt skickas med post. Beslut om medlemskap tas av styrelsen på nästkommande styrelsemöte. Här kan du ladda ner en blankett för ansökan →
Läs SAMI:s stadgar →
Överföring till eget företag
Om du vill att din SAMI-ersättning ska betalas ut till ditt eget företag fyller du i en blankett för överlåtelse till eget företag och skickar in den till SAMI, Att: Medlemsservice, Regeringsgatan 74, 111 39 Stockholm. Bifoga en kopia av din F-skattsedel eller ditt registerutdrag (f d momsregistreringsbevis).
Rollkoder
En rollkod visar vilken roll du haft på inspelningen, till exempel om du är soloartist, musiker eller dirigent. På SAMI-listan fyller du i vilken roll varje medverkande haft på inspelningen – en roll för varje låt och varje person. Se alla rollkoder och vilka poäng de ger här →(pdf)
Så beräknas SAMI-ersättningen
- Du anger vilken roll du hade vid en inspelning när du skickar in dina SAMI-listor. Det ger dig en specifik rollkod med poäng
- SAMI tar emot spelrapporter löpande från bland andra radio och tv med uppgifter om vilka låtar som spelats och hur många minuter, samt försäljningsstatistik från Ifpi.
- Spelrapporterna matchas mot medverkande och rollkoder i vår databas
- Rollkodens poäng multipliceras med antal spelade minuter och ger en totalpoäng
- Årets insamlade pengar fördelas sedan på artisters och musikers totalpoäng
- Ersättning betalas ut
För artister och musiker som är anslutna till sällskap i andra länder vidarebefordras ersättningen till respektive systersällskap, som i sin tur betalar ut den till sina medlemmar.
SAMI:s insamlingsområden
SAMI samlar in upphovsrättslig ersättning från en mängd olika områden:
- Offentligt framförande – När företag, föreningar, offentlig förvaltning och organisationer spelar musik i sin verksamhet. Hit räknas även ersättning för multimedial musikanvändning vid kommunala och privata skolor, denna ersättning samlas in via med Stim.
- Internationella ersättningar – Insamling via SAMI:s internationella utväxlingsavtal med utövarorganisationer över hela världen. Avtalen gör att vi kan samla in ersättning till artister och musiker när deras låtar spelas utomlands.
- Radio och tv – Omfattar kommersiell radio (kommersiella radiostationer betalar för den inspelade musik som de använder i sina program), public service (Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion betalar ersättning till SAMI för att de använder musik i sina program, både i etern och via sina webbplatser) och övrig radio/tv (kommersiella tv-bolag, lokal-tv och närradiostationer betalar för sin musikanvändning och -spridning).
- Webcasting – Ljudutsändning via internet som kan fungera som en kompletterande sändningskanal för en vanlig radiostation. Det finns också ett större antal renodlade webbradiostationer som uteslutande sänder sina program via internet.
- Simulcasting – När till exempel ett radioprogram sänds samtidigt och oförändrat på internet. För detta krävs särskilda avtal.
- Kabelersättning – Betalas av de aktörer som vill vidaresända radio och tv i något sammanhang, till exempel kabel- och tv-operatörer.
- Fonogramersättning – Kallas även biblioteksersättning. En ersättning för inspelningar som lånas ut på biblioteken. Regeringen fastställer ersättningen varje år och Författarfonden förser SAMI med statistik på utlåningen.
- Privatkopieringsersättning (PKE) – Ersättning för kompenserar för laglig privatkopiering av musik, film och tv-program. Betalas av företag i elektronikbranschen för produkter som är särskilt ägnade för privatkopiering.
- Tilläggsersättning – Kompensation till artister och musiker från musikbolaget, med anledning av att skyddstiden förlängdes från 50 till 70 år. SAMI samlar in och distribuerar tilläggsersättningen på uppdrag av Svenska Musikerförbundet.
När musik används i radio, tv och på internet är det Ifpi som sköter insamlingen. Den insamlade ersättningen delas lika mellan SAMI och Ifpi.
På uppdrag av SAMI samlar Copyswede in ersättningen för kabelersättning och PKE.
Självfakturering
När du får ersättning från SAMI använder vi oss av så kallad självfakturering. Det innebär att vi både ställer ut din faktura och betalar ut fakturabeloppet till dig. Du som artist/musiker behöver därför inte skicka en faktura till oss för att få din ersättning.
Trots att det är SAMI som ställer ut fakturan är det du som ansvarar för att faktureringen är korrekt. Om du har fått en självfaktura som du anser är felaktig ska du omedelbart kontakta ekonomiavdelningen så att fakturan kan ändras. Din självfaktura kan du skriva ut på Mina Sidor.
Utbetalningar 2024
Vi gör fyra ordinarie utbetalningar under 2024: 26 mars, 18 juni, 26 september och 13 december.