ARTISTER & MUSIKER
Vill du ha betalt när dina låtar spelas offentligt?
Gå med i SAMI och registrera dina låtar
Vi samlar in ersättningen när dina låtar spelas.
Vad tycker du om sami.se?
Hjälp oss förbättra webbplatsen genom att svara på vår enkät!
Så här funkar det
Gå med i SAMI
Fyll i dina uppgifter och legitimera dig med BankID så är du igång! Du behöver vara ansluten till SAMI för att vi ska kunna se till att du får betalt när din musik spelas i Sverige och resten av världen. Vad behöver du göra och vad gör vi för dig?
Registrera dina låtar
Var noga med att registrera alla dina låtar genom att fylla i SAMI-listan. Den är din värdehandling och förutsättningen för att vi ska kunna samla in dina pengar. Allt du behöver veta om SAMI-listan och registrering av låtar→
SAMI jobbar åt dig
Nu kan vi börja jobba åt dig! Vi tecknar musikavtal med verksamheter i hela landet och de betalar musikavgift för att spela musik offentligt. Vi samlar in motsvarande ersättning från utlandet, men också från flera andra områden. Läs mer om hur vi samlar in dina pengar →
Utbetalning
När vi fått in rapporter om att din musik har spelats, och din ersättning är uppe i minst 200 kronor är det dags för utbetalning. Se till att vi har rätt kontouppgifter på Mina Sidor. Vi gör fyra ordinarie utbetalningar om året. Så här beräknas din ersättning →
NyheterVisa alla nyheter
SAMI Stories →
Jonna Löfgren: ”Trummorna är som berget”
När Jonna Löfgren greppade trumstockarna som sjuåring i Boden kunde hon aldrig ana att hon en dag skulle spela för dansande stammedlemmar i Amazonas, turnera med Glasvegas i tio år, och amma på turné med Lars Winnerbäck. Nu är hon tillbaka i Sverige, där hon kombinerar livet som nybliven mamma med en ständigt växande musikdröm
Gärdestadstipendiaten Kajsa Åkeflo om musiken som livlina
Kajsa Åkeflo är en 23-åring artist från Hönö som fascineras av livets mysterier. Hon beskriver låtskrivande som en livlina och ser musiken som en kompis som förstår det hon själv inte kan förklara. Vi ställde några frågor till Kajsa om hennes musik, hur musikintresset väcktes och hur framtiden ser ut
”Artister förväntas vara tusenkonstnärer idag”
Musikbranschens förändringsresa efter den digitala boomen – det är forskningsområdet som har fångat Jessica Edloms intresse. Hon är doktor i medie- och kommunikationsvetenskap på Karlstads universitet, och nu berättar hon om branschens rekordsnabba utveckling de senaste åren och framgångsreceptet för nya artister och musiker idag
Bra att veta – för dig som redan är medlem
Vill du veta hur man gör för att få rösta på stämman eller hur det funkar med arv av rättigheter? Hur gör man om man skulle vilja begränsa SAMI:s uppdrag, göra en reklamation eller går ur SAMI? Här har vi samlat en massa matnyttig info för dig som är medlem i SAMI. Läs mer →
Vanliga frågor Visa alla frågor
Hur mycket pengar får jag när min låt spelas på radio?
Din ersättning beräknas utifrån flera faktorer som rollkoder, antal spelade minuter och den totala summan pengar SAMI samlat in under året. Vi kan alltså inte säga i förväg hur mycket pengar du kommer att få för din låt, eftersom det beror på hur mycket din låt har spelats och hur mycket pengar SAMI samlar in. Läs mer om rollkoder och fördelning
Hur för jag över min ersättning till mitt företag?
Om du vill att din SAMI-ersättning ska betalas ut till ditt eget företag så kan Medlemsservice hjälpa dig med detta. Fyll i en blankett för överlåtelse till eget företag och skicka till medlemsservice@sami.se. Bifoga en kopia av din F-skattsedel eller ditt registerutdrag (f d momsregistreringsbevis).
Får man ersättning för livemusik?
SAMI samlar inte in ersättning för livemusik. Det gör Stim, så kontakta dem så hjälper de dig.
Om du är arrangör och har för avsikt att spela inspelad musik mellan liveakterna eller kanske i foajé, restaurang eller liknande, ska du teckna avtal för detta med oss. Kontakta Försäljning & Marknadskommunikation så hjälper de dig.
Försäljning & Marknadskommunikation: 08-453 34 80, marknad@sami.se
Har jag rösträtt på föreningsstämman?
Alla som har medverkat på en inspelning kan ansluta sig till SAMI, men vill du kunna rösta på SAMI:s föreningsstämma behöver du du vara medlem med rösträtt. För att kunna bli medlem rösträtt krävs att du är ansluten till SAMI och har fått ersättning vid två utbetalningstillfällen. Du ska också själv stå som innehavare av rättigheterna, alltså inte ha fört över dem till ditt bolag.
Ansök om medlemskap med rösträtt genom att skicka in en skriftlig ansökan med post till SAMI, den ska vara undertecknad och bevittnad.
Beslut om medlemskap tas av styrelsen på nästkommande styrelsemöte.
Vad är SAMI-listan?
SAMI-listan är en förteckning över de personer som har varit med på en inspelning. Där framgår bland annat vilka roller alla på inspelningen har (det vill säga om man medverkat som till exempel musiker, dirigent eller soloartist).
Det är viktig information för oss eftersom din roll på inspelningen ligger till grund för din ersättning. När vi får in en SAMI-lista registrerar vi låtarna i vår databas. Spelas din musik sedan offentligt vet vi precis vilka låtar du har medverkat på och hur, och du kan få betalt för ditt arbete.
Vad är en ISRC-kod?
ISRC är en förkortning och står för International Standard Recording Code. En ISRC-kod är en unik kod som alla inspelningar ska förses med, ungefär som ett personnummer. I Sverige är det Ifpi som hanterar dessa koder.
Koden möjliggör identifieringen av låtar och en låt behåller alltid samma kod även om den återanvänds på till exempel en samlingsplatta. Spelas låten in på nytt räknas detta som en ny inspelning och får ett nytt ISRC-nummer.
ISRC-koden följer en internationell standard som består av tolv bokstäver och siffror i kombination. Koden består av tolv alfanumeriska tecken som identifierar:
⋅ Ursprungsland för rättighetshavare
⋅ Bolagskod
⋅ Inspelningsår
⋅ Inspelningsnummer och spåridentitet
Vad är en rollkod?
De som medverkar på en inspelning har oftast olika funktion eller roll, som till exempel musiker, dirigent, soloartist. Varje sådan roll har en egen kod som anges på SAMI-listan. Beroende på vilken roll man haft på inspelningen får man sedan en viss poäng som är med och avgör vilken ersättning som slutligen ska betalas ut.
På SAMI-listan fylls varje medverkandes rollkod i för varje låt. En person kan bara ha en rollkod per låt. Läs mer om rollkoder här.
Vad är en självfaktura?
När du får ersättning från SAMI använder vi oss av så kallad självfakturering. Det innebär att vi både ställer ut din faktura och betalar ut fakturabeloppet till dig. Du som artist/musiker behöver därför inte skicka en faktura till oss för att få din ersättning.
Trots att det är SAMI som ställer ut fakturan är det du som ansvarar för att faktureringen är korrekt. Om du har fått en självfaktura som du anser är felaktig kontakta SAMI:s ekonomiavdelning, ekonomi@sami.se, snarast för att ändra faktura. Din självfaktura kan du skriva ut på Mina Sidor.
Vad är det för skillnad på SAMI och Stim?
SAMI och Stim företräder olika rättighetshavare. När du spelar musik i din verksamhet måste du betala upphovsrättslig ersättning till båda organisationerna.
⋅ SAMI företräder artister och musiker – alltså de som spelar och sjunger på en låt.
⋅ Stim företräder musikskaparna som har skrivit text och musik till en låt.