Musik som tröst
Vad har musik för betydelse på begravningar och för sorgearbetet när man har förlorat en anhörig? Den frågan ställde sig organisten Marianne Viper i sin studie “Musik som tröst” som hon gjorde under sin magisterutbildning till musikterapeut på Kungliga Musikhögskolan. Hon undersökte hur personer som förlorat en närstående relaterade till musiken i samband med avskedet. Tillsammans med forskarna Eva Bojner Horwitz och David Thyrén utvidgades undersökningen, vilket resulterade i artikeln ”Music as Consolation”.
- Hur blev du intresserad av den psykologiska aspekten av musik?
Det kommer ifrån att jag regelbundet möter människor i mitt arbete som befinner sig i livskriser, till exempel i samband med dödsfall och avsked, samtidigt som forskning visar att musik kan öka individers välbefinnande och ha en egenterapeutisk funktion.
- Hur kan musik hjälpa människor i sorgearbetet efter att ha förlorat en anhörig?
Musik kan laddas med ett personligt innehåll som förknippas med den avlidne. Genom att lyssna på musiken kan minnen och känslor triggas igång och den som gått bort kan leva kvar hos efterlevande, vilket för somliga kan vara till hjälp och tröst under sorgearbetet.
- Vilken roll har musiken på begravningar idag?
För många har musiken stor betydelse, för vissa är den också mycket viktigare än lästa rituella texter. Musik och sånger används ofta för att berätta något personligt om den avlidne, bidra till en meditativ stämning och ge de närvarande möjlighet att landa i rummet.
- Vad brukar människor välja för musik till begravningar?
Människor väljer ofta musik som de kan relatera till och identifiera sig med, det kan exempelvis vara en favoritlåt som hade betydelse tidigare i livet. I stort sett alla genrer förekommer, exempel på populära låtar är Air on the G String av JS Bach, Tears In Heaven av Eric Clapton, Håll mitt hjärta av Björn Skifs och Peter Hallström och Tröstevisa av Benny Andersson.
- Vad var det mest överraskande ni kom fram till med studien?
För oss som arbetar med begravningar var resultaten inte så överraskande. Men det var intressant att se att majoriteten av deltagarna i studien efterhand var väldigt nöjda över att det hade framförts livemusik på begravningen, med tanke på att det nu för tiden är så vanligt med inspelad musik inom Svenska kyrkan.