Musik får maskineriet att snurra och spraka
I år fick Emma Engström uppdraget att formge SAMIs julkort som snart landar i brevlådor och inboxar över hela landet. Hon är pianist, SAMI-medlem och läser till originalare och grafisk formgivare i Göteborg. När studierna tillåter är Emma ute och spelar så mycket hon bara hinner. Hon är med i flera olika grupper inom folkmusik och visa, som till exempel 232 Strängar och Spöket i köket. Just 232 Strängars debutalbum Spunnet blev nominerad till Årets Folk på Manifestgalan 2017 och representerade Sverige i EBU:s Euroradio Folk Festival i somras.
”Julkortet handlar om mångfalden i musik och är en julhälsning till alla som skapar musik i liten eller stor skala. Ibland kan det kännas slitigt och svårt, men om man betraktar det lite på håll så är det ju en fantastisk mångfald av musik vi tillsammans skapar och som sätter igång tankar, inspirerar och berör. Eller som i det här fallet – musik som får maskineriet i julvärlden att snurra, lysa och spraka genom att vi skapar musik eller fortsätter spela den.”
FEM SNABBA FRÅGOR TILL EMMA:
Vad har du för relation till musik?
– Jag frilansar som pianist i ett antal konstellationer inom främst folkmusik och visa, även om inspiration och nyfikenhet rycker och sliter åt alla möjliga håll. Älskar introtävlingar och när det blir spontana Abba-jam. Och det blir det ganska ofta, även i folkmusikkretsar.
Vad har du för relation till SAMI?
– Jag glömmer alltid bort mitt lösenord och oftast är jag lite besviken, för att det många gånger är ganska tomt på utbetalningskontot. Men senast blev jag glad!
Vad betyder SAMI-pengarna för dig?
– För mig som musiker på album där jag själv inte är kompositör är det så klart bra att få utdelning på inspelad musik. Jag ser SAMI-pengarna som någon slags väldigt spontan lön för arbete jag annars lägger ner obetalt.
Emmas jultips: Lyssna på Glöggkompaniet för äkta julstämning.
Hur lyssnar du på musik, var hittar du ny inspiration?
– Vid datorn eller på högtalare i vardagsrummet. Mycket kan man säga om algoritmer som förutspår vad man vill höra eller se, men att få förslag på artister jag antagligen gillar på streamingtjänst, är i alla fall bra för mig. Att gå på konserter är bra för hälsan och inspirationen!
Vad tycker du behöver göras för att förbättra förutsättningarna för artister, musiker och ett levande musikliv?
– För mig som främst verkar som livemusiker är det inom det området jag ser förbättringspotential. Stötta mindre arrangörer och eldsjälar så att musik, konserter och workshops finns tillgängliga på små som stora orter i Sverige, för ett mer levande musikliv.
/Ninni Grufvman