Meny

Maten och musiken – två sidor av samma mynt

På Restaurant 2112, mitt i hjärtat av Göteborg, möts hamburgare och hårdrock i en hyllning till gemenskap och hantverksskicklighet. Vi träffar en av grundarna Peter Iwers, före detta basist i svenska metalbandet In Flames och numera aktiv i bandet The Halo Effect, för att prata om resan från världsturnéer till köksmästarnas värld.

Musiken är hjärtat i vår verksamhet och vårt varumärke. Och när vi får välja blir det hårdrock varje gång.

För fjorton år sedan bestämde sig Peter Iwers och Björn Gelotte, kända från det svenska metalbandet In Flames, för att starta något nytt. Efter att ha avslutat turnén för albumet A Sense of Purpose i Taiwan började de prata om vad de ville göra i framtiden, efter eller vid sidan av musiken. Förvånande nog var det tydligt för båda: de ville skapa en hemtrevlig krog med mat av högsta kvalité som var öppen för alla. Kort därefter föddes restaurangen 2112, döpt efter det kanadensiska rockbandet Rushs ikoniska album.

– Vi drömde om att skapa en plats där man skulle kunna känna sig hemma oavsett om man bär Armani eller ett billigt linne. En plats där alla är välkomna, säger Peter.

Medgrundaren Peter Iwers av Linda Florin

Inspirationen för känslan i restaurangen hämtade Peter delvis från den kända tv-serien Cheers, som utspelar sig i en lokalkrog där alla känner och umgås med både bartendern och varandra.

– Vi är ett ”home away from home” för våra lokala gäster men också för internationella musiker och artister på besök i Göteborg. Ed Sheeran åt hos oss på vår grannkrog MG5 by 2112 för ett tag sen till exempel. Även Iron Maiden, Slayer och Peter Stormare har kommit förbi.
Jag vet inte hur de hittade till oss men jag är glad att de gjorde det!

”Mat är ett hantverk, precis som musiken”

När det kommer till maten är visionen lika tydlig som gemenskapen i restaurangen. Äktheten ska genomsyra allt, och därför använder de råvaror i toppklass, maler sitt eget kött och bakar sitt eget bröd med hjälp av ett lokalt bageri. All mat på menyn, från ribs till kycklingvingar och vegetariska burgare görs från grunden. Och ölen bryggs bland annat på Peters egna bryggeri.

– En hamburgare kan vara så mycket. Ibland är det en fryst 90-grammare som serveras klockan 02:30 på ett gatukök. Hos oss är det fine dining. Men viktigast av allt, det är ”comfort food”, och bidrar till den hemtrevliga känslan på restaurangen, förklarar Peter.

Precis som i musiken är det viktigt att alltid förbättras. I köket används inga halvfabrikat, och de duktiga kockarna arbetar hårt för att ständigt utveckla menyn. Det har Peter med sig från musiken – viljan och disciplinen att alltid bli bättre.

– För mig är det viktigt att vara noggrann och bara bjuda på det absolut bästa. Min personliga favorit på menyn är “Smoke on the Water”-burgaren, med vit tryffelmajo, rökt sidfläsk och lagrad cheddar. Den är typexemplet på hur enkel mat kan lyftas till nya höjder med rätt råvaror och lite kreativitet.

Hårdrock hela vägen

På 2112 är väggarna tapetserade med bilder på kända musiker och atmosfären byggs noggrant upp av utvalda låtar. Här kan Van Halen, Whitesnake och AC/DC sätta stämningen, och ibland smyger sig även några In Flames-låtar in – på gästernas begäran.

Peter berättar att han som arbetsgivare också är mån om att skapa en god arbetsmiljö för medarbetare. Med ljuddämpade väggar och separata ljudzoner för olika delar av restaurangen, ser han till att musiken inte blir för hög för personalen. Dessutom får medarbetarna själva vara med och skapa spellistor, för att skapa en positiv och kreativ arbetsmiljö.

– Musiken är hjärtat i vår verksamhet och vårt varumärke. Och när vi får välja blir det hårdrock varje gång. Ibland säger någon till mig privat att de inte gillar hårdrock, och då svarar jag att vi alla är hårdrockare. För det finns en puls och känsla i musiken som alla kan digga till.

Less is more är ledorden

Att gå från turnélivet till restaurangvärlden kan verka som ett stort steg, men för Peter var kopplingen naturlig. Under turnéerna växte ett intresse för god mat fram, och idén om att skapa en varm plats där vänner och familj kunde samlas tog form.

– Visst blev det en trött pizza efter en sen spelning någon gång. Men för det mesta ville vi bara äta bra mat som vi mådde bra av, för att kunna spela vårt bästa på scen.

 

Idag har Restaurant 2112 vuxit till att bli en samlingsplats för både musikälskare och matentusiaster. Konceptet beskriver Peter som “less is more” – något enkelt, men gjort med största omsorg.

– Vid första anblick verkar konceptet, en hårdrocksrestaurang, ganska smalt. Men tvärtom, vi vill vara ett hem för alla. Musiken ska kunna uppskattas av alla, maten ska ha alternativ för alla, och alla – oavsett pengar eller utseende – ska känna sig hemma, avslutar Peter.