SAMI Story
-
”Vilken musik som spelas är superviktigt”
Riktig musik, riktiga böcker – riktiga känslor. När Adlibris Pocket (före detta Pocket Shop) väljer musik till sina butiker är man måna om både kunderna och personalen.
-
Nino Keller är årets julkortsillustratör
Har du läst Kamratposten har du garanterat sett många av hans bilder, och om du lyssnat på Teddybears eller Håkan Hellström har du hört honom spela trummor. Möt Nino Keller som ligger bakom årets julkort från SAMI.
-
Maten och musiken – två sidor av samma mynt
På Restaurant 2112, mitt i hjärtat av Göteborg, möts hamburgare och hårdrock i en hyllning till gemenskap och hantverksskicklighet. Vi träffar en av grundarna Peter Iwers, före detta basist i svenska metalbandet In Flames och numera aktiv i bandet The Halo Effect, för att prata om resan från världsturnéer till köksmästarnas värld.
-
Jonna Löfgren: ”Trummorna är som berget”
När Jonna Löfgren greppade trumstockarna som sjuåring i Boden kunde hon aldrig ana att hon en dag skulle spela för dansande stammedlemmar i Amazonas, turnera med Glasvegas i tio år, och amma på turné med Lars Winnerbäck. Nu är hon tillbaka i Sverige, där hon kombinerar livet som nybliven mamma med en ständigt växande musikdröm.
-
“Jag har hela tiden känt att det faktiskt finns någon som bryr sig”
Som musiker, artist, producent och musikskapare är Johannes ”Kasino” Runemark delaktig i hela den musikaliska processen. Det säger sig självt att SAMI har varit en viktig del av hans karriär. Vi träffade honom i hans studio för en pratstund om kreativitet och SAMI:s betydelse.
-
SAMI finns där musik hörs – men vad är det egentligen du får ersättning för?
Har du någonsin funderat över varifrån SAMI-pengarna kommer – vad artister eller musiker egentligen får ersättning för? Häng med på en resa genom SAMI:s värld, där vi samlar in och fördelar pengar från alla möjliga platser där dina inspelningar hörs.
-
Hesselby Slott: ”Musiken genomsyrar allt – till och med godiset vi bjuder på”
Redan innan gästerna går in i byggnaden välkomnas de av högtalare som spelar bakgrundsmusik. Väl inne på slottet kryllar det av musikinspirerade inredningsdetaljer och noggrant utplacerade instrument som gästerna kan ta sig friheten att spela på. Här möter vi Robert Österdahl, Destinationsdirektör på Hesselby Slott. Sedan fastigheten förvärvades av Tomas Ledin och Stockholm Meeting Selection 2010 har musiken etablerats som en central del av slottet.
-
Gärdestadstipendiaten Kajsa Åkeflo om musiken som livlina
Kajsa Åkeflo är en 23-åring artist från Hönö som fascineras av livets mysterier. Hon beskriver låtskrivande som en livlina och ser musiken som en kompis som förstår det hon själv inte kan förklara. Vi ställde några frågor till Kajsa om hennes musik, hur musikintresset väcktes och hur framtiden ser ut.
-
Boerd utforskar gränslandet mellan klassiskt och elektroniskt med nyfikenhet som kompass
Bakom artistnamnet Boerd står Bård Ericson, musikern och producenten vars musikaliska resa innehåller utforskandet av nya instrument, ljudbilder och musikaliska världar. För SAMI berättar han om det första plinget på pianot, musikskapandet i hans gameboy och hur han har lyckats skapa en karriär inom musiken i mötet mellan de klassiska och elektroniska tonerna.
-
”Med SAMI får vi det största musikaliska smörgåsbordet”
Årets vinnare av SAMI:s musikpris Guldnoten är modekedjan Grandpa, varumärket som återskapar den unika känslan av kökshänget på en stökig hemmafest i sitt utbud av mode och inredning. När SAMI träffar vd:n Jonas Skommevik berättar han om Grandpas ledord, medarbetarnas roll i musikvalet och varför SAMI är ett musikaliskt smörgåsbord för svenska verksamheter.
-
”Artister förväntas vara tusenkonstnärer idag”
Musikbranschens förändringsresa efter den digitala boomen – det är forskningsområdet som har fångat Jessica Edloms intresse. Hon är nybliven doktor i medie- och kommunikationsvetenskap på Karlstads universitet, och för SAMI berättar hon om branschens rekordsnabba utveckling de senaste åren och framgångsreceptet för nya artister och musiker idag.
-
Joy M’Batha är årets julkortsillustratör
SAMI är glada över att presentera Joy M’Batha som talangen bakom SAMI:s årliga julkort! Joy är artist, rappare och konstnär från Malmö och fick sitt genombrott år 2014, genom sin medverkan på Lorentz ”Dit där vinden kommer” och den egna låten ”Kattliv”. Sen dess har Joy bland annat varit nominerad till Årets Nykomling på P3 Guld, varit värd för Sommar i P1 och gjort ledmotivet till, samt skådespelat i, SVT:s succéserie ”Tunna blå linjen”.
-
Från talangjakt i Gnesta till global framgång
Det svenska bandet The Mayries består av barndomsvännerna Sofi Lindblom och Matilda Ekevik, som började sitt musikskapande i tidig ålder genom bland annat covers på hitlåtar. För SAMI berättar de om passionen för akustiska toner, den kreativa skapandeprocessen och önskan att utforska nya musikaliska vägar i framtiden.
-
Musiken tar gästerna på Texas Longhorn till den amerikanska södern
När man kommer in i Texas Longhorns restauranger möts man av doften av revbensspjäll som kokat i timmar, en rustik och inbjudande inredning och toner av blues och country. Familjen bakom det svenskägda företaget har sina rötter i den amerikanska södern, och visionen med restaurangen är tydlig: det ska kännas som att komma hem till Texas. För att uppnå det har musiken visat sig vara avgörande – och kan komma att få en allt större roll i framtiden.
-
Nzingaboy: ”När jag sjunger är stamningen som bortblåst”
Artisten Simon ”Nzingaboy” Nzinga gör glad och dansvänlig afrobeatsmusik på svenska, med populära låtar som ”Prima” och ”Company”. I en intervju med SAMI berättar han om hur det är att stamma som artist, varför han vill skapa musik på modersmålet portugisiska och inspirationen han får från storebröderna Panetoz-sångaren Daniel Nzinga och skådespelaren David Nzinga.
-
ShareMusic: “De förutfattade meningarna blåser bort i takt med tonerna”
Musiken är det bultande hjärtat i ShareMusic & Performing Arts verksamhet, det nationella kunskapscentret för konstnärlig utveckling och inkludering. Här får alla, oavsett funktionsförmåga, möjligheten att skapa och spela verk med hjälp av inkluderande musikteknologi. För SAMI berättar verksamhetschefen Sophia Alexandersson och musikern Ewe Charlie Larsson om musikens betydelse för mångfalden i kulturlivet.
-
Bella Boo: “Det vi artister gör är skyddat, speciellt och unikt”
Den kommunala musikskolan, Studio Barnhus och svenska musikrättighetsorganisationer som SAMI. Så sammanfattar Bella Boo, internationellt framgångsrik dj och producent, vad som varit viktigast för hennes musikaliska karriär.
-
Pinchos: ”Musiken har alltid funnits i vårt DNA”
Årets vinnare av SAMI:s utmärkelse Guldnoten har låtit sitt numera välkända restaurangkoncept växa fram gradvis. Men att musiken skulle vara en central del av upplevelsen på restaurangkedjan Pinchos har varit en självklarhet från start.
-
Martin Fröst: “När musik möter minnen skapas vacker konst”
Martin Fröst slog tidigt igenom internationellt som klarinettist och dirigent, och är idag en av de allra främsta i sin genre. På världens största scener utmanar han den traditionella bilden av klassisk musik, och har bland annat bjudit in en konstnär att måla live bredvid honom på scen. Nu berättar Martin om hur allt började, betydelsen av medlemskapet i SAMI och om den egna stiftelsen som ger barn och unga möjlighet att utöva musik.
-
God Jul och Gott Nytt År!
Vi på SAMI vill hälsa dig en god jul och ett riktigt gott nytt år med ett julkort signerat en av våra medlemmar! Årets julkortsillustratör heter Niklas Sundin, gitarrist och tidigare medlem i metalbandet Dark Tranquillity. När Niklas inte illustrerar julkort gör han experimentell musik och arbetar som illustratör. Vi passade på att ställa några frågor till Niklas.
-
Streetfashionbutiken Shelta: “Inget är så ärligt som musik”
I varje hörn på Shelta i Göteborg – bland klädesplagg, accessoarer och skor – andas en DJ- och streetfashionkultur. Musiken som spelas i butiken bidrar till att både berätta historien om streetwear och erbjuda inkluderande tolkningar av modet. Shelta släpper också egen musik genom sitt skivbolag och artister bjuds ofta in för att gästspela och lägga freestyles i butiken. För SAMI berättar butiksägaren André Schierenbeck om musikens betydelse för verksamheten.
-
Stress: “Idag använder jag lärdomarna till att hjälpa andra”
Har man lyssnat på svensk hiphop de senaste 20 åren har man med största sannolikhet hört talas om producenten Stress. Can “Stress” Canatan har skapat musik med kända artister som Jireel, Rihanna och Jennifer Lopez. Men resan har inte alltid varit en dans på rosor. Nu berättar han för SAMI om hur han använder sina erfarenheter till att skapa bättre förutsättningar för dagens artister och musiker.
-
Elize Ryd om bandet Amaranthes unika sound: “Som mötet mellan metal och Moulin Rouge”
Hårdrockaren Elize Ryd sjunger idag på några av världens största scener med sitt heavy metal-band Amaranthe. Med ett brett musikaliskt familjearv och en förkärlek till kabaré har hon lyckats skapa ett unikt sound inom metal-genren som är både fräscht och nyskapande. För SAMI berättar hon om utmaningarna med den smala genren, musikaliska influenser och tryggheten SAMI ger henne.
-
Vi kollar läget med stipendiaterna
Gärdestad-stipendiet delas ut av Ted & Kenneth Gärdestad Minnesfond i syfte att uppmärksamma, uppmuntra och stödja unga oetablerade sångare och låtskrivare inom vis- och populärmusik. I somras stod det klart att Love Rönnlund och Axel Lundström får ta emot årets Gärdestad-stipendium. Nu är det dags att kolla läget med de två stipendiaterna för att se vad som hänt sen sist, vad som väntar i framtiden och om de hunnit använda pengarna.
-
Bakgrundssångerskan Jeanette Olsson sjunger med legenderna: ”Ett hantverk bakom kulisserna”
Musikern Jeanette Olsson har sjungit med världsartister som Celine Dion och Britney Spears i över 25 år, och varit medlem i SAMI lika länge. Kärleken för sången ledde henne till studion Cheiron i Stockholm, och sedan tvärs över Atlanten till navet av Hollywood. Idag delar hon med sig av berättelsen om resan hit, och vägen framåt.
-
Steam Hotel vann Guldnoten 2021: ”Allt handlar om att skapa stämning”
I den över 100 år gamla byggnaden som från början var Västerås ångkraftverk huserar idag Steam Hotel. En ångande destination med utsikt över Mälaren där gäster kan njuta av mat, dryck, aktiviteter och musik. Nyligen tilldelades Steam Hotel utmärkelsen Guldnoten 2021 av SAMI för sitt välarbetade musikkoncept. Jenny Bark, hotellchef på Steam Hotel, berättar om musikens betydelse för atmosfären på hotellet.
-
Hej Annelie, ny chef för Medlemsservice!
Annelie Nordgren är ny chef för Medlemsservice och kommer ersätta vår nuvarande chef Annelie Lindström när hon går i pension. Annelie Nordgren kommer närmast från Copyswede, där hon jobbade som teamleader för deras avräkning. Vi ville lära känna Annelie lite bättre och passade på att ställa några frågor!
-
Nea om livet som artist: “Nu har jag makten över musiken”
Nea har i flera år varit verksam i musikbranschen som hitmakare till världsartister. För två år sen var det dags för henne att själv kliva ut på scenen. SAMI har pratat med popundret om genombrottet, att etablera sig som artist under pandemin och hur möjligheterna att leva på sin musik ser ut idag.
-
Årets julkortsillustratör: Victor Brandt!
Bakom illustrationen till SAMI:s årliga julkort hittar vi den SAMI-anslutna musikern Victor Brandt. I vanliga fall spelar Victor med det norska Black metal-bandet Dimmu Borgir, men när pandemin kom och alla jobb fick ställas in började Victor uttrycka sin kreativitet genom att måla och teckna istället. Vi passade på och frågade Victor om hans karriär, hans relation med SAMI och hur pandemin påverkat honom som musiker.
-
ABBA:s trummis Per Lindvall om nya plattan: ”Vi leker bara musik, det är då det blir som bäst”
Per Lindvall har gjort sig känd som ABBA:s trummis och kompat världsartister som Mary J Blige, Ray Charles och bandet a-ha. På ABBA:s efterlängtade album Voyage finner vi honom än en gång bakom trumsetet. För SAMI berättar han om sitt livslånga samarbete med Björn Ulvaeus och Benny Andersson, hur musikerns roll förändrats över åren och om att få spela med idolen Stevie Wonder.
-
“Våra jeans står för hantverk, hållbarhet och indie. Musiken vi spelar ska också göra det”
Genom materialval i inredningen, öppna verkstäder för lagning, planlösning, ljussättning och inte minst musik, fungerar Nudie Jeans butiker som varumärkets scen. Kärnvärdena som förmedlas är hantverk och hållbarhet. Francisco Ramirez Franzén är kurator på Baked, och har i samarbete med modeföretaget utformat den skräddarsydda musiken som spelas i butikerna. Nu berättar han och Ida Toll, arkitekt på Nudie Jeans, om hur varumärkets scen ser ut och låter.
-
”Musiken på ICA ska vara som maten man handlar – mycket svenskt och närodlat, men också en och annan avokado”
I många av ICA:s butiker spelas nu noga utvald musik som ska hjälpa kunderna att trivas och bli inspirerade, samtidigt som den ska stärka ICA:s varumärke. Det är företaget Baked som tillsammans med ICA har tagit fram musiktjänsten ICA Sounds – ett stort musikbibliotek under ständig utveckling och förfining. Så hur låter ICA? Och hur stärker musiken varumärket? Det har SAMI pratat med skaparna bakom ICA Sounds om.
-
Fem snabba frågor om Indiens musikmarknad
Indien är en av världens största musikmarknader. Med snabbt växande tillgång till internet och strömmande musik finns också stor tillväxtpotential även för internationell repertoar. I slutet av 2020 tecknade SAMI avtal med den indiska organisationen Indian Singers’ Rights Association (ISRA), för utväxling av internationella ersättningar. Vi ville veta mer om musikmarknaden i Indien och ställde fem snabba frågor till Sanjay Tandon, vd på ISRA.
-
De stärker varumärken med musik – och brinner för upphovsrätten
Baked hjälper företag att utforma varumärkesanpassad musik på en strategisk och operativ nivå. De tar fram koncept och spellistor för musik som spelas på arbetsplatser, i butiker och andra offentliga miljöer. Målet är att musiken ska bidra till en trivsammare upplevelse och stärka varumärket. För SAMI berättar nu grundarna av Baked om sitt arbete och varför skyddad musik är en central del av deras affärsidé.
-
Donika Nimani om stipendiet, bröderna Gärdestad och framtidsplanerna
24-åriga Donika Nimani från Norrköping fick i somras beskedet att hon var årets Gärdestad-stipendiat. Hon fick ta emot en stipendiesumma på 40 000 kronor och efter att nyheten har fått sjunka in i några veckor undrade vi på SAMI hur hon ska använda pengarna, vad som väntar i framtiden och vad bröderna Gärdestads musik betyder för henne.
-
Artisten, låtskrivaren och producenten Mikaela Mohlin: “HON är fri att göra allt hon vill”
Mikaela Mohlin debuterade som artist under namnet HON för ett år sedan, och idag släpps hennes första EP med titeln När allt rinner över. Men Mohlin är knappast ny i musikbranschen, utan har varit verksam som låtskrivare och producent under lång tid. I en intervju med SAMI berättar hon nu om den nya musiken, prestationsångest, ett plötsligt uppvaknande och hur artisten HON växte fram. Vi får också höra hur hon ser på artisters och musikers rättigheter och musikbranschens utveckling.
-
“Rock’n’roll är crazy and loud, och det är vi med”
Systrarna Nathalie och Joceline Akgun bakom frisörkedjan Creative Headz vill att salongerna ska avspegla deras personligheter och genomsyras av en familjär, kreativ och kärleksfull stämning. Musiken i högtalarna är viktig för att skapa den känslan, och har alltid varit en del av varumärket. “Rock’n’roll är crazy and loud, och det är vi med”, säger Joceline Akgun, vd på Creative Headz.
-
Sibille Attar: ”Fler måste engagera sig om det svenska musikundret ska överleva”
Indiepopdrottningen Sibille Attars nya album A History of Silence möttes av en unisont hyllande kritikerkår när det släpptes för ett par veckor sedan. För SAMI berättar artisten, låtskrivaren och producenten nu om att våga skapa musik utifrån sin egen kompass, om svårigheterna för mindre artister att nå ut med och försörja sig på sin musik – och hur hon ser att det kan bli bättre.
-
Musik som tröst
Vad har musik för betydelse på begravningar och för sorgearbetet när man har förlorat en anhörig? Den frågan ställde sig organisten Marianne Viper i sin studie “Musik som tröst” som hon gjorde under sin magisterutbildning till musikterapeut på Kungliga Musikhögskolan. Hon undersökte hur personer som förlorat en närstående relaterade till musiken i samband med avskedet. Tillsammans med forskarna Eva Bojner Horwitz och David Thyrén utvidgades undersökningen, vilket resulterade i artikeln ”Music as Consolation”.
-
Musik + träning = sant?
Sofia “PT-Fia” Ståhl är längdskidåkaren som utbildade sig till certifierad kost- & träningskonsult och blev hälsoprofil med hela svenska folket. I sin prisade blogg, podden Ofiltrerat och tv-programmet Lyckomaten som hon leder tillsammans med Tareq Taylor, delar hon öppet med sig av sitt breda perspektiv på hälsa. Ofta hamnar träning, mat och vikten av att varva ned och lyssna på kroppen i fokus. Men vad har musiken för roll att spela när det kommer till träning och nedvarvning? Och vad lyssnar PT-Fia själv på? Vi fick möjlighet att prata med den folkkära hälsoprofilen!