Nzingaboy: ”När jag sjunger är stamningen som bortblåst”
Artisten Simon ”Nzingaboy” Nzinga gör glad och dansvänlig afrobeatsmusik på svenska, med populära låtar som ”Prima” och ”Company”. I en intervju med SAMI berättar han om hur det är att stamma som artist, varför han vill skapa musik på modersmålet portugisiska och inspirationen han får från storebröderna Panetoz-sångaren Daniel Nzinga och skådespelaren David Nzinga.
Det har gett mig drivkraften att kämpa vidare, för det påminner mig om att drömmen faktiskt kan bli min verklighet
När SAMI träffar afrobeats-artisten Simon ”Nzingaboy” Nzinga har han precis lagt ifrån sig kurslitteraturen. Han berättar att han nyligen har börjat plugga vid sidan om sin musikkarriär och studerar webbutveckling på distans. Det är något han är väldigt stolt över.
– För mig är det viktigt att ha en yrkesutbildning i bagaget. En framgångsrik musikkarriär är målet, men det skadar inte med en plan B.
”Jag ville äga min stamning, i stället för att skämmas”
Under intervjun stammar Simon ibland, något han gärna berättar om. Han berättar att han har stammat sedan barnsben, men att stamningen försvinner helt när han sjunger. Under hans audition med afrobeatslåten ”Wakanda” i tv-programmet Talang 2019 valde Simon att prata öppet om sin talstörning för första gången.
– I månader satt jag ensam i mitt rum till tonerna av lugn musik och visualiserade att jag en dag skulle uppträda med min musik på Talang-scenen. Väl på scen skulle jag även berätta om min stamning för första gången. När jag fick samtalet från produktionsteamet trodde jag först att det var en busringning.
Men det var det inte. Kort därefter var det dags för inspelningen och precis som han hade visualiserat berättade han om sin stamning i livesändning framför hela svenska folket. Efter sändningen började meddelandena strömma in. Det var andra stammare som hörde av sig och tackade Simon för hans mod, men även gamla lärare och mentorer som berättade att de inte hade någon aning om hans talsvårigheter. Att vara en förebild för andra som stammar, menar Simon, var aldrig planen.
– Det kändes bra att få det sagt, efter att ha hållit det hemligt så länge. Jag ville äga min stamning, i stället för att skämmas och hindras från att jaga mina drömmar.
Efter hans medverkan på Talang startade Simon #stamning, en hashtag med syftet att fortsätta samtalet på sociala medier. Idag föreläser han på skolor runt om i landet, för att inspirera unga till att följa sina drömmar oavsett utmaningarna de möter på vägen. Drömmen är att en dag få hålla i ett Ted Talk om hans resa och hans arbete med hans verksamhet Team Stamning.
Lyssna på Nzingaboy här:
”Hur kan man inte vara med i SAMI, när det är ni som samlar in våra pengar?”
Halvvägs genom samtalet berättar Simon att han har sett fram emot intervjun med SAMI och länge har följt organisationens arbete för artisters och musikers rättigheter. Det var för ungefär tre år sedan han först kom i kontakt med SAMI, när han läste på om olika musikorganisationer online.
– Jag var nyfiken på att lära mig mer om hur allt funkade. När jag hittade SAMI kändes det självklart att gå med. Hur kan man inte vara med i SAMI, när det är ni som samlar in våra pengar? säger han och skrattar.
Det var samma nyfikenhet som tidigare hade lett Simon till musikskapandet. Ett av hans mest betydande musikminnen är från 2011, när han som en nyfiken fjortonåring för första gången gick in i en musikstudio där äldre killar i området skapade musik på kvällarna. Kort efter det startade Simon och hans tre vänner musikgruppen Domeroz och började släppa egen musik.
Yngst i en kreativ familj
Studion, som ligger i Jordbro i Stockholm, drivs av den ideella musikföreningen Vägen Ut. Föreningen har varit aktiv sedan 2004 och arbetar mot ungdomsbrottslighet, droganvändning och segregation genom att erbjuda en kreativ plats för musikintresserade unga att vistas på. Initiativet startades av musikgruppen Panetoz, där Simons storebror Daniel Nzinga är medlem.
– Att se min storebror uppnå drömmen som jag strävar mot är inspirerande. Det har gett mig drivkraften att kämpa vidare, för det påminner mig om att drömmen faktiskt kan bli min verklighet.
Daniel är inte den enda i familjen som inspirerar Simon. Föräldrarna som kommer från Angola spelar både instrument och sjunger i kör. I syskonskaran hittas även brodern David Nzinga, skådespelare och producent, som har skapat och medverkat i Kristallen-nominerade serien Familjen Babajou och filmer som Gola inte (2016) och Måste Gitt (2020).
Nästa steg: afrobeats på portugisiska
Just nu jobbar artisten på ny musik, denna gång på portugisiska som är ett av de officiella språken i Angola. När Simon uppträdde på folkfesten Brazilian Day Stockholm för några veckor sen, spelade han den nya låten Company som delvis är på portugisiska.
– Responsen från den brasilianska publiken var otrolig! Med ett nytt språk öppnas en dörr för fans i flera länder runt om i världen, det hoppas jag kunna utforska mer. Därför är det nu ännu viktigare för mig att vara medlem i SAMI, som sköter den internationella insamlingen av mina låtintäkter.
I höst planerar Simon att släppa låten Judy, som han har skapat tillsammans med producenten Tyan.
– Jag och producenten Alex Lejonhjärta ska också släppa en EP nästa år, det känns kul att äntligen få ut den. Jag är stolt över det jag har åstadkommit med musiken under de senaste åren, nu gäller det bara att fortsätta. Målet är att snart släppa mitt första album, åka på turné och uppnå en professionell musikkarriär.