Meny
    sami.se » Nyhet »
  • ​​​​​​​SAMI tecknar nya avtal med Kazakstan, Azerbajdzjan och Ukraina

I och med de nya avtalen kommer SAMI:s medlemmar att få ersättning även när deras musik spelas i Kazakstan, Azerbajdzjan och Ukraina. Artister och musiker som företräds av dessa andra organisationer får nu också betalt när deras musik används i Sverige. Vilka rättigheter och vilken användning som omfattas av avtalen beror på vilka rättigheter som finns tillgängliga i varje land.

Martina Anderssson, chef över Juridik och Internationella Relationer på SAMI

– De nya avtalen markerar ett viktigt steg i SAMI:s arbete för att säkerställa att artister och musiker får rättvis ersättning för sitt arbete, oavsett var i världen deras musik spelas. SAMI har nu 70 internationella avtal i olika 57 länder, och är en av de organisationer som har högst antal aktiva avtal för artister och musiker över hela världen, säger Martina Andersson, chef över Juridik och Internationella Relationer på SAMI.

Det nya avtalet med systerorganisationen AMANAT i Kazakstan tecknades  i maj 2024. Avtalet omfattar ersättningar för musik som spelas i radio och tv och som framförs till allmänheten i till exempel butiker, restauranger och hotell (“bakgrundsmusik”). Avtalet gäller musikanvändning från 2021 och den första utväxlingen av ersättningar förväntas kunna ske under 2025.

Under hösten ingick SAMI ännu ett avtal, nu med RAYS i Azerbajdzjan. Avtalet undertecknades i oktober och även detta avtal omfattar ersättningar för användning av musik i radio och tv och som bakgrundsmusik. RAYS är en nystartad organisation och arbetet med att förhandla avtal och samla in ersättningar för bakgrundsmusik har just påbörjats. Avtalet gäller musikanvändning från 2023 och den första utbetalningen är planerad till 2025.

I oktober tecknade SAMI också avtal med ULCRR i Ukraina. Detta avtal omfattar enbart ersättningar för bakgrundsmusik och gäller från 2021. Den första utväxlingen av ersättningar är planerad till  2025, men givet den mycket svåra situationen i Ukraina är det svårt att förutse när genomförandet kan komma att ske.

 

SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) grundades 1963 och är den kollektiva förvaltningsorganisationen i Sverige som bevakar artister och musikers rättigheter inom ramen för både svensk och internationell lagstiftning. SAMI representerar över 56 000 artister och musiker, och samlar in upphovsrättslig ersättning till medlemmarna när deras musik framförs offentligt, både nationellt och internationellt. I Sverige betalar närmare 40 000 musikanvändare för att använda musik i sin verksamhet. Internationellt har SAMI 70 avtal i 57 länder, vilket gör SAMI till en av de organisationer som har högst antal aktiva avtal för artister och musiker över hela världen. SAMI arbetar ständigt för att förbättra effektiviteten och noggrannheten i insamlingen, såväl i Sverige som internationellt, för att öka intäkterna för utövare.