Meny
    sami.se » Nyhet »
  • Rättsprocesser i USA, men hur ser vi på utvecklingen av AI i musikbranschen i Sverige?

Jan Granvik, styrelseordförande i SAMI

Stefan Lagrell, vd på SAMI

– Vi är glada att frågan äntligen får den uppmärksamhet den förtjänar, det är viktigt att hitta en balans där ny teknik kan blomstra samtidigt som musikers och artisters rättigheter respekteras. Men diskussionen får inte stanna vid skivbolagens rättigheter. Våra artister och musiker som skapar musiken vi alla njuter av, måste få en större plats i debatten, säger Stefan Lagrell.

Jan Granvik fortsätter:

– Det är bra att skivbolagen agerar, men vi får inte glömma att det är vi som är artister och musiker som ofta får ta smällen av branschens skevheter. Det är skevheter som bara har blivit värre efter övergången till streaming och nu riskerar att förvärras ytterligare med AI:s framfart. Det är den situationen som måste lyftas mer.

SAMI har länge arbetat för att stärka musiker och artisters upphovsrättsliga ställning. Med den blixtsnabba AI-utvecklingen och AI-företagens skrapning av skyddad musik är frågan mer aktuell än någonsin. Sverige har en lång tradition som ett starkt musikland, och det svenska musikundret har länge varit ett varumärke för Sverige över hela världen. Det är därför viktigt att just vi i Sverige står upp för att immateriella rättigheter respekteras och skyddas på en ny marknad.

– AI inom musikbranschen bjuder på otroliga möjligheter även för musiker och artister, men utvecklingen måste ske på ett sätt som respekterar och ersätter de ursprungliga skaparna. Det handlar inte bara om pengar, utan också om rätten till sitt eget konstnärliga uttryck. AI kan bli ett fantastiskt verktyg, men inte om det får vara vilda västern som nu, säger Lagrell.

SAMI uppmanar till en bred dialog där alla parter i musikbranschen är med för att hitta hållbara lösningar som gynnar kreativiteten och säkerställer rättvis ersättning. Det kommer att krävas större transparens, modernisering av lagarna och branschöverenskommelser.

– Vi hoppas att den här rättsprocessen blir startskottet för en konstruktiv diskussion om hur vi tillsammans kan forma en framtid där teknologi och kreativitet blomstrar sida vid sida på ett etiskt och rättvist sätt som främjar innovation och mänskligt skapande, avslutar Jan Granvik.

 

Fakta om de aktuella rättsprocesserna i USA:

  • Den amerikanska branschorganisationen RIAA (Recording Industry Association), där majorbolag som Sony Music, Universal Music Group och Warner Records ingår, stämmer AI-musikföretagen Suno och Udio
  • Den stora frågan handlar om träningen av AI, som görs med hjälp av tidigare skapad musik och där företagen anklagas för att ha använt musik av till exempel Mariah Carey och Chuck Berry
  • Skivbolagen begär kompensation på 150 000 dollar per verk