Ta mig till mobilanpassad hemsida
Dela:

SAMI välkomnar dom från Högsta Domstolen

2016-06-10 12:10:39

2016-06-10
I dag, den 10 juni 2016, har Högsta Domstolen i en dom klargjort vad som gäller för elektronikföretagen och den privatkopieringsersättning som ska betalas till Copyswede. SAMI kan därmed glädjande konstatera att artister, musiker och andra rättighetshavare äntligen kan få ersättning för privatkopieringen.

 

- Den här domen är oerhört positiv och innebär ett viktigt klargörande av privatkopieringsersättningen som ger våra artister och musiker den ersättning som lagstiftarna anser att de har rätt till, säger Stefan Lagrell, vd på SAMI.

 

I går fastställde dessutom EU-domstolen att det inte är förenligt med EU-rätten att finansiera privatkopieringsavgifterna via skatter och den allmänna stadsbudgeten.

 

- Inom loppet av två dagar, har vi nu fått två viktiga domar på plats som tydligt markerar att rättighetshavarna ska ersättas genom en privatkopieringsavgift och att det är den som nyttjar tjänsterna som ska stå för kostnaden, säger Stefan Lagrell. 

 

Läs Högsta Domstolens pressmeddelande och dom ›› 

 

För mer information kontakta:

Annika Hiltunen, kommunikationschef SAMI

annika.hiltunen@sami.se

073-044 94 09

 

SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) bevakar artisters och musikers rättigheter inom ramen för både svensk och internationell upphovsrättslagstiftning. Ersättning samlas in i samarbete med Ifpi och pengarna kommer från mer än 42 000 licenstagare som betalar för att använda musik i sin verksamhet. SAMI har över 36 000 anslutna musiker och artister som medverkat på en inspelning, och som får ersättning när deras musik spelats offentligt.

Aktuellt

Hjälp oss hitta våra saknade vänner!

Nu listar vi de låtar som spelats 2015, där hela eller delar av SAMI-listan saknas. Vi har pengar som väntar på de som är med på dessa inspelningar. Men utan SAMI-listan vet vi inte vilka de är. Har du medverkat på någon av låtarna? Vet du någon som saknas?

Saknade SAMI-listor ››

 

Arkiv ››