Ta mig till mobilanpassad hemsida
Dela:

SAMI gör rekordstor utbetalning i september

2016-09-26 14:06:48

2016-09-26
I dag betalar SAMI ut närmare 58 miljoner till 10 283 av sina rättighetshavare, vilket är en av de största utbetalningarna någonsin. Förra året låg motsvarande utbetalning på drygt 39 miljoner kronor och för bara tio år sedan betalade organisationen ut nästan lika mycket på ett helt år.

 

- Det här är verkligen en glädjande utveckling. Vårt arbete har gett tydligt resultat och det är klart att vi känner oss stolta över att så många artister och musiker får betalt för sin musik. Septemberutbetalningen är en av fyra under året, men det handlar om nästan lika mycket pengar som betalades ut totalt under hela 2006, säger Stefan Stråle, chef på SAMI:s Medlemsservice.

 

Utbetalningen består övervägande av upphovsrättslig ersättning som SAMI samlat in i Sverige och över 90 procent av mottagarna är svenska artister och musiker. Intäkterna ökar både från public service och för offentligt framförande. Under 2015 samlade SAMI totalt in 190 miljoner kronor, varav 140 miljoner från verksamheter i Sverige och knappt 50 miljoner kom via samarbetsorganisationer i utlandet.

 

- De svenska ersättningarna har alltid gett årets största utbetalning. För att möta våra medlemmars önskemål och för att anpassa oss till nya EU-direktiv, har vi särskilt satsat på att öka vår effektivitet och servicenivå. Sedan 2015 betalar vi ut de svenska ersättningarna redan i september, istället för i december som vi tidigare gjort.

 

Utbetalningen omfattar även viss utlandsersättning, från bland annat USA, Storbritannien, Nederländerna, Danmark, Tyskland, Norge, Belgien, Frankrike, Italien och Schweiz.

 

 

För mer information kontakta:

Annika Hiltunen, kommunikationschef SAMI

annika.hiltunen@sami.se

0730 44 94 09

 

SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) bevakar artisters och musikers rättigheter inom ramen för både svensk och internationell upphovsrättslagstiftning. Ersättning samlas in i samarbete med Ifpi och pengarna kommer från över 42 000 licenstagare som betalar för att använda musik i sin verksamhet. SAMI har 37 000 anslutna musiker och artister som medverkat på en inspelning, och som får ersättning när deras musik spelats offentligt. www.sami.se

Aktuellt

Hjälp oss hitta våra saknade vänner!

Nu listar vi de låtar som spelats 2015, där hela eller delar av SAMI-listan saknas. Vi har pengar som väntar på de som är med på dessa inspelningar. Men utan SAMI-listan vet vi inte vilka de är. Har du medverkat på någon av låtarna? Vet du någon som saknas?

Saknade SAMI-listor ››

 

Arkiv ››