Ta mig till mobilanpassad hemsida
Dela:

Var spelas musiken? Stim, SAMI och Ifpi går samman i ny undersökning

2015-03-02 11:03:57

2015-03-02
I syfte att på ett så rättvisande sätt som möjligt fördela ut royalties till musikskapare och artister, genomför nu Stim, SAMI och Ifpi en gemensam undersökning för att ta reda på vilka slags musikkällor landets företag och organisationer använder sig av när de spelar bakgrundsmusik i offentlig miljö.

 

Frågorna ställs till verksamheter som använder musik i samband med försäljning, servering, motionspass, på jobbet och i hotellrum. Branschaktörerna har var och en tidigare genomfört liknande undersökningar men gör i år gemensam sak.

 

Undersökningen kartlägger vilka musikkällor företagen använder, exempelvis specifika radiostationer eller tv-kanaler, eller musiktjänster för strömmad alternativt nedladdad musik. Resultatet kommer ligga till grund för det kommande arbetet med att se över vilken spelinformation Stim, SAMI och Ifpi behöver för en mer rättvisande fördelning av intäkterna i framtiden.

 

– När vi vet vilka musikkällor som används och hur, får vi också en bättre bild hur vi ska arbeta för att de framtida utbetalningarna till artister och musiker i högre grad ska spegla det faktiska musikanvändandet, säger Martin Elford, operativ chef på SAMI.

 

De tre organisationerna går i år samman för att göra undersökningen om företagens musikvanor så heltäckande och komplett som möjligt, och samtidigt spara administrativa kostnader för sina respektive anslutna artister och musikskapare. De branscher som representerar de största intäkterna är primär målgrupp för undersökningen, men den undersöker även områden där musiken är av stor vikt för verksamheten, så som friskvårds- och spaanläggningar.

 

– Målet är att i ännu högre grad än tidigare betala ut rätt antal stimpengar till rätt antal upphovspersoner och förlag. Vi kartlägger därför också hur användningen av olika musikkällor sprider sig på bakgrundsområdet för att få en så träffsäker fördelning som möjligt i våra utbetalningar, säger Claudia Salazar, fördelningschef på Stim.

 

För mer information kontakta:
Martin Elford, operativ chef på SAMI
martin.elford@sami.se
0708-43 00 20

 

SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) bevakar artisters och musikers rättigheter inom ramen för både svensk och internationell upphovsrättslagstiftning. Ersättning samlas in i samarbete med Ifpi och pengarna kommer från mer än 42 000 licenstagare som betalar för att använda musik i sin verksamhet. SAMI har över 33 000 anslutna musiker och artister som medverkat på en inspelning, och som får ersättning när deras musik spelats offentligt. www.sami.se


Stim är en upphovsrättsorganisation med 75 000 anslutna musikskapare och musikförlag i Sverige och utlandet. Vi är en ekonomisk förening utan vinstintresse och representerar låtskrivare, kompositörer, textförfattare och musikförläggare. För deras räkning förvaltar Stim rättigheter till musik och text. Vårt uppdrag är att se till att musikskaparna får skäligt betalt för sitt arbete. Det gör vi genom att knyta ihop de som skriver musiken med de företag och organisationer som gör den tillgänglig för alla de som lyssnar. Genom sitt internationella nätverk hanterar Stim även rättigheter till den musikaliska världsrepertoaren. www.stim.se
 
 
Ifpi Sverige företräder musikbolagen i Sverige. Internationellt har Ifpi cirka 1 400 medlemmar i drygt 70 länder. Ifpi Sveriges medlemsbolag, däribland samtliga så kallade majorbolag, representerar tillsammans cirka 95 procent av den totala skivmarknaden i Sverige. Vår uppgift är främst att arbeta för bättre rättsligt skydd för musikbolagen samt att tillvarata de rättigheter som upphovsrättslagen ger. Ifpi Sverige inkasserar även ersättning när musik används i bland annat radio- och TV-sändningar och fördelar därefter ersättningen till bolagen. Vidare bedriver vi en omfattande antipiratverksamhet både nationellt och internationellt samt är arrangör för Grammis. www.ifpi.se

Aktuellt

Hjälp oss hitta våra saknade vänner!

Nu listar vi de låtar som spelats 2015, där hela eller delar av SAMI-listan saknas. Vi har pengar som väntar på de som är med på dessa inspelningar. Men utan SAMI-listan vet vi inte vilka de är. Har du medverkat på någon av låtarna? Vet du någon som saknas?

Saknade SAMI-listor ››

 

Arkiv ››