Ta mig till mobilanpassad hemsida
Dela:

SAMI träffar avtal för insamling i Latinamerika

2015-04-09 08:23:21

2015-04-09
SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) har träffat ett samarbetsavtal med det spanska systersällskapet AIE (Artistas Intérpretes o Ejecutantes Sociedad de Gestion de Espaňa). Avtalet innebär att AIE åtar sig att även samla in ersättningar avseende svenska artister och musiker under de representationsavtal AIE har i Latinamerika.

 

SAMI har sedan 1996 ett väl fungerande utväxlingsavtal med AIE, vilket ger SAMI-anslutna artister och musiker ersättning när deras musik spelats i Spanien. Med det nya samarbetsavtalet kommer AIE även att samla in och fördela ersättning när svensk musik spelats i Latinamerika. 


- Kulturella skillnader, men kanske framför allt språket, gör att vi bedömer att ett samarbete med AIE är både mer kostnadseffektivt, snabbare och smidigare, än att förhandla fram egna avtal i regionen, säger Martina Andersson, chef för Internationella Relationer på SAMI.

 

De länder som omfattas vid avtalets ingående är Chile, Costa Rica, Dominikanska Republiken, Ecuador, El Salvador, Mexiko, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay och Venezuela. AIE räknar därtill med att teckna avtal avseende Colombia och Guatemala inom den närmsta framtiden. I några av länderna är insamlingen i sitt uppstartsskede och det kan dröja innan det resulterar i en reell utväxling. 


- Det är viktigt att SAMI är närvarande i också den här delen av världen eftersom svensk musik i sann mening är internationell. Det känns väldigt bra att SAMI tar ännu ett steg mot en världstäckande bevakning av våra artister och musikers rättigheter, säger Stefan Lagrell vd på SAMI. För mer information kontakta: 

Martina Andersson, chef Internationella Relationer, SAMI

martina.andersson@sami.se

08-453 34 25


SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) bevakar artisters och musikers rättigheter inom ramen för både svensk och internationell upphovsrättslagstiftning. Ersättning samlas in i samarbete med Ifpi och pengarna kommer från mer än 42 000 licenstagare som betalar för att använda musik i sin verksamhet. SAMI har över 33 000 anslutna musiker och artister som medverkat på en inspelning, och som får ersättning när deras musik spelats offentligt. www.sami.se

Aktuellt

Hjälp oss hitta våra saknade vänner!

Nu listar vi de låtar som spelats 2015, där hela eller delar av SAMI-listan saknas. Vi har pengar som väntar på de som är med på dessa inspelningar. Men utan SAMI-listan vet vi inte vilka de är. Har du medverkat på någon av låtarna? Vet du någon som saknas?

Saknade SAMI-listor ››

 

Arkiv ››