Ta mig till mobilanpassad hemsida
Dela:

SAMI tecknar avtal med ryska VOIS

2015-10-21 07:57:22

2015-10-21
SAMI har tecknat avtal om utväxling av upphovsrättslig ersättning med Ryssland. De första utbetalningarna, till svenska rättighetshavare vars musik spelats i Ryssland, förväntas kunna ske redan under slutet av 2015.

 

Avtalet med det ryska upphovsrättssällskapet VOIS undertecknades i oktober. Det omfattar ersättning för utsändning av fonogram i radio och tv, men också för offentligt framförande, det vill säga när inspelad musik framförs på till exempel restauranger och i butiker. Avtalet omfattar ersättning som samlats in för år 2011 och senare. På motsvarande sätt kommer SAMI att betala ut ersättning för inspelningar som spelats i Sverige till VOIS, för genombetalning till anslutna artister och musiker.

 

- Ryssland är ett enormt territorium och vi är därför väldigt glada att det äntligen blivit möjligt att etablera ett samarbete. Vi hoppas kunna verkställa den första utbetalningen av ryska ersättningar till SAMI-anslutna redan i slutet av året eller under nästa års första kvartal, säger Martina Andersson, chef för Internationella Relationer på SAMI. 

- Att SAMI nu kan samla in ersättning även för framföranden i Ryssland känns som ett viktigt steg i vår strävan efter världstäckande bevakning av våra anslutna artisters och musikers rättigheter, säger Stefan Lagrell vd på SAMI.

 

För mer information kontakta:  
Martina Andersson, chef Internationella Relationer, SAMI 
martina.andersson@sami.se 
08-453 34 25

 

SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) bevakar artisters och musikers rättigheter inom ramen för både svensk och internationell upphovsrättslagstiftning. Ersättning samlas in i samarbete med Ifpi och pengarna kommer från mer än 42 000 licenstagare som betalar för att använda musik i sin verksamhet. SAMI har över 35 000 anslutna musiker och artister som medverkat på en inspelning, och som får ersättning när deras musik spelats offentligt.

www.sami.se

Aktuellt

Hjälp oss hitta våra saknade vänner!

Nu listar vi de låtar som spelats 2015, där hela eller delar av SAMI-listan saknas. Vi har pengar som väntar på de som är med på dessa inspelningar. Men utan SAMI-listan vet vi inte vilka de är. Har du medverkat på någon av låtarna? Vet du någon som saknas?

Saknade SAMI-listor ››

 

Arkiv ››