Ta mig till mobilanpassad hemsida
Dela:

Arbetsgivare anser att musik är viktigt för arbetsglädje och kreativitet

2015-09-17 09:35:31

2015-09-17
Vartannat företag som spelar upp musik offentligt anser att musik är viktigt för personalens arbetsglädje och vart tredje företag menar att den bidrar till personalens kreativitet. Musiken fyller olika funktioner i olika verksamheter. Det framgår av en ny undersökning som SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) har genomfört hos bland annat butiker, gym, klubbar och hotell.

 

Tidigare forskning har visat att musik har en motiverande effekt under arbetet och bidrar till ökad produktivitet och effektivitet. Musik har även positiva effekter på psykiskt välmående och humör hos dem som arbetar. Enkätundersökningen från SAMI besvarades av drygt 600 kunder – företag och organisationer som spelar upp musik i offentliga miljöer. Av dem anser 47 procent att musiken bidrar till förhöjd arbetsglädje.

 

– Vår undersökning bekräftar tidigare forskningsresultat kring musikens betydelse för arbetsmiljö och trivsel. Den visar också att musik fyller olika funktioner i olika verksamheter, säger Stefan Lagrell, vd på SAMI.

 

Butiksägarna betonar att musiken spelar stor roll för arbetsglädjen, medan de som driver gym ser den som ett redskap för att få kunderna att vilja komma tillbaka. Den bransch som i störst utsträckning är medveten om musikens generella påverkanskraft är restaurangbranschen.

 

– Vår undersökning visar att anställda i alla berörda branscher upplever att kreativiteten förbättras när de lyssnar på musik. Det är ingen överraskning, men det är ändå roligt att få det svart på vitt, säger Ann Rosenberg, försäljningschef på SAMI.

 

Ta del av hela resultatet från SAMI:s kundundersökning här ››

 

Mer information: 
Ninni Grufvman, kommunikation SAMI

Tel: 08-453 34 52, ninni.grufvman@sami.se

 

SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) bevakar artisters och musikers rättigheter inom ramen för både svensk och internationell upphovsrättslagstiftning. Ersättning samlas in i samarbete med Ifpi och pengarna kommer från över 42 000 musikanvändare som betalar för att använda musik i sin verksamhet. SAMI har över 33 000 anslutna musiker och artister som medverkat på en inspelning, och som får ersättning när deras musik spelats offentligt. 

www.sami.se 

Aktuellt

Hjälp oss hitta våra saknade vänner!

Nu listar vi de låtar som spelats 2015, där hela eller delar av SAMI-listan saknas. Vi har pengar som väntar på de som är med på dessa inspelningar. Men utan SAMI-listan vet vi inte vilka de är. Har du medverkat på någon av låtarna? Vet du någon som saknas?

Saknade SAMI-listor ››

 

Arkiv ››