Ta mig till mobilanpassad hemsida
Dela:

Äntligen! SAMI:s avtal med USA är undertecknat och klart!

2012-05-29 15:48:42

Vi är mycket glada att kunna meddela att det bilaterala avtalet med våra amerikanska motsvarigheter, SoundExchange, som företräder s k Featured Artists (huvudartister) och The AFM and AFTRA Intellectual Property Rights Distribution Fund (the “Fund”), som företräder Non-featured performers (typiskt sett bakgrunds- och studiomusiker), nu är undertecknat och klart.


Avtalet har föregåtts av många, långa och tidvis besvärliga diskussioner.  Den främsta orsaken har varit att både insamlingsområdena för utövare i USA och de amerikanska systemen för fördelning och distribution av ersättningar skiljer sig från vad som gäller i Sverige och övriga Europa. Därför är det särskilt roligt att vi nu hittat lösningar som innebär att utväxling av ersättningar nu kan påbörjas mellan Sverige och USA.

 

Avtalet undertecknades i slutet av maj i Bled, Slovenien, i samband med årsmötet i SCAPR – vår internationella samarbetsorganisation. Avtalet omfattar ersättningar framförallt för icke-interaktiva radioutsändningar och andra strömmande musiktjänster på Internet, s k simul- and webcasting, och omfattar ersättningar både till huvudartister och sessionsmusiker. En första utväxling ska enligt avtalet äga rum i slutet av innevarande år och omfattar ersättningar insamlade i USA från 1996.

 

/Martina Andersson

Kommentera

Nyhetsbrev

Fyll bara i din e-postadress nedan, så får du också SAMI:s nyhetsbrev!