Ta mig till mobilanpassad hemsida
Dela:

SAMI tecknar avtal med Tyskland!

2010-12-21 15:44:18

SAMI har i dagarna träffat ett nytt avtal med tyska systerorganisationen GVL. Tyskland är en av Europas största musikmarknader och SAMI är bland de första sällskap som undertecknar ett fullständigt utväxlingsavtal med GVL. Det nya avtalet innebär att SAMI kan hämta hem ersättningar för alla svenska artister och musiker vars musik spelats i Tyskland.

 

Första utväxlingen enligt det nya avtalet beräknas äga rum under 2011 avseende spelåret 2010.

 

- Det nya avtalet innebär att många fler svenska artister och musiker kommer att få ersättning från Tyskland. Och på motsvarande sätt kan vi betala igenom ersättningar till tyska artister och musiker vars musik spelats i Sverige. Det här är mycket glädjande, säger SAMI:s VD Stefan Lagrell.

 

Enligt det nya avtalet kommer GVL att fördela insamlade ersättningar baserat på spelrapporter från sändningsföretagen. Man överger därmed det gamla systemet där ersättningarna var beroende av artistens eventuella royaltyintäkter från skivförsäljning eller radio-/TV-engagemang i Tyskland.

 

- GVL:s tidigare system innebar ett mycket krävande administrativt arbete - för både svenska artister/musiker och för SAMI - med att hämta in skivkontrakt och royaltystatement. I och med GVL:s systemsskifte får vi en fördelning baserad på vad som verkligen spelas i Tyskland, och SAMI kommer att kunna framställa krav för bakgrunds- och studiomusiker som saknar royaltyavtal, vilket också är mycket positivt, avslutar Stefan Lagrell.

 

 

Vill du läsa mer om Utlandsersättning kan du göra det här ›

 

GVL står för Gesellschaft zur Verwertung von Leistungsschutzrechten, och är SAMI:s motsvarighet i Tyskland. Här hittar du GVL:s hemsida ›

Nyhetsbrev

Fyll bara i din e-postadress nedan, så får du också SAMI:s nyhetsbrev!