Ta mig till mobilanpassad hemsida
Dela:

Moms på din självfaktura?

Du som är artist eller musiker kan vara skyldig att betala moms på dina upphovsrättsliga ersättningar. Är du osäker på om du ska betala moms på din ersättning – kontakta Skatteverket eller din skatterådgivare för vägledning.

 

Självfakturering 

När du ska få ersättning från SAMI använder vi oss av så kallad självfakturering. Det innebär att vi både ställer ut din faktura och betalar ut fakturabeloppet till dig. Du som artist/musiker behöver därför inte skicka en faktura till oss för att få din ersättning.

 

Trots att det är SAMI som ställer ut fakturan är det du som ansvarar för att faktureringen är riktig. Om du har fått en självfaktura som SAMI ställt ut som du anser är felaktig ska du omedelbart ta kontakt med SAMI:s ekonomiavdelning så fakturan kan ändras.

 

Din självfaktura kan du skriva ut under Utbetalningar på MinaSidor ››

 

Meddela oss om du vill ha moms på fakturan

SAMI gör inte någon egen bedömning av om du är skyldig att redovisa och betala moms på ersättningen du får från oss. När SAMI ställer ut självfakturorna följer vi instruktionen från dig som artist/musiker. Det är därför viktigt att du informerar oss om du som ersättningsmottagare är skattskyldig för moms, så att vi kan inkludera moms i de fakturor som ställs ut i ditt namn.

 

Moms ska debiteras vid omsättning av skattepliktiga tjänster inom Sverige, om omsättningen sker av en beskattningsbar person. Om din omsättning är momspliktig är det du som ersättningsmottagare som ska redovisa och betala moms till Skatteverket på din ersättning från SAMI. Du måste då också registrera dig hos Skatteverket, så att du får ett så kallat momsregistreringsnummer. Vill du ha mer information om hur momssystemet fungerar och om du som artist/musiker har skyldighet att redovisa och betala moms kan du hitta det på Skatteverkets hemsida.

 

Är du osäker på om du är skyldig att redovisa och betala moms på din ersättning från SAMI rekommenderar vi att du kontaktar Skatteverket eller din skatterådgivare för vägledning.

 

Vill du att SAMI ska lägga moms på dina fakturor behöver du skicka en kopia av ditt momsregistreringsbevis till SAMI. Därefter debiterar vi moms på din ersättning och du som ersättningsmottagare ansvarar sedan för att momsen redovisas och betalas in till Skatteverket på rätt sätt.

Popup-blockerare kan hindra att sidan öppnas. Gå till sami.se/MinaSidor ››

Vanliga frågor