Ta mig till mobilanpassad hemsida
Dela:

Skriv inte bort dina rättigheter!

2013-03-01 16:41:44

2013-03-01

 

Du kanske har uppmärksammat och följt debatten i media som just nu pågår kring Epidemic Sound. Debatten handlar dels om att Epidemic Sound friköper låtar från kompositörer för låga engångsersättningar och villkorar köpet med att låtskrivaren lämnar sitt medlemskap i STIM, dels handlar den om huruvida det är seriöst eller ej av aktörer som Public Serviceföretaget SVT och privata kollegan TV4 att anlita Epidemic Sound som leverantör av musik till sina produktioner.

 

Jag vill i samband med detta klargöra att frågan inte enbart handlar om låtskrivarna och deras medlemskap i STIM. Epidemic Sound agerar på exakt samma sätt när det gäller artister och  musiker och deras medlemskap i SAMI.


Vill du som musiker göra en inspelning för Epidemci Sound så kräver Epidemic Sound att du överlåter alla dina rättigheter och att du säger upp ditt medlemskap eller anslutning till SAMI, och detta trots att en anslutning till SAMI inte omfattar din primära rätt till inspelning, utan bara din rätt till ersättning när fonogram spelas i radio, TV eller annars framförs offentligt.

 

Från SAMI:s sida har vi under lång tid uppmanat artister och musiker att inte lättvindigt överlåta eller skriva bort sina rättigheter. Innan du tar beslut att skriva bort dina rättigheter bör du fundera på om det verkligen är en rimlig ersättning du får för att lämna ifrån dig alla dina rättigheter för all framtid? Är du beredd på att din inspelning kan dyka upp i precis vilka sammanhang som helst?

 

Personligen ogillar jag Epidemic Sounds affärside som går ut på att köpa loss rättigheter till skamligt låga ersättningar. Jag tycker också att SVT som public serviceföretag har ett stort ansvar att agera föredömligt på marknaden och se till så att bl a kulturarbetare får anständiga ersättningar för de nyttjanden som SVT gör.

 

Stefan Lagrell
VD

Kommentera